Så här blir du ledare eller instruktör

Varje år utbildas nästan 1000 ledare och instruktörer av Friskis&Svettis. Och suget efter nya, inspirerande ledare ökar i takt med att F&S växer. I dag finns det närmare 8000 ledare och instruktörer i hela Friskis&Svettis, från Hammerfest i norr till Paris i söder.

Alla ledare och instruktörer har gått igenom Friskis&Svettis 6-10 dagar långa och intensiva grundutbildning, uppdelad i Ettan och utbildning i respektive träningsform. Men innan de kom så långt har de också tagit sig igenom en rekryteringsprocess som kan få det bästa självförtroendet att svaja till betänkligt. Räkna med åtta till tio månader för att ta dig hela vägen. Räkna med skoj och räkna med jobb. Och det är inte säkert att du gör den bästa förberedelsen med armar och ben. Använd huvudet också.

Belöningen inte i plånboken
Det är häftigt att stå i centrum och leda en grupp människor som litar helt och fullt på att du ska ge dem en timmes effektiv och rolig träning.

Lika spännande är det att under en gyminstruktion känna att du förmedlar kunskaper som sjunker in hos den andra personen.

Att möta så många nya människor som du får göra som ledare, instruktör, värd eller receptionist är, om du är rätt person på jobbet, oerhört belönande för dig själv.

Så vill du bli rik, rik på upplevelser, är det en bra början på mötet mellan dig och Friskis&Svettis. Belöningen ligger nämligen på ett helt annat plan än i plånboken. Många föreningar delar ut ett mindre arvode, men många gör det inte.

Så vad säger du om det? Allt hänger på dina drivkrafter, på varför du vill bli ledare eller instruktör.

Vad du måste gilla
Det är verksamhetsidén du måste gilla. Och de värderingar som ligger till grund för allt vi gör. Verksamhetsidén lyder så här:

Friskis&Svettis erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Värderingarna använder vi internt för att ständigt påminna oss om på vilket sätt vi ska leva och realisera verksamhetsidén.

Hör av dig
Om du gillar vad du läst så här långt så är det bara att höra av dig till närmaste Friskis&Svettis. Fråga hur man gör just där med rekrytering av ledare, instruktörer och ledare. Det skiljer sig åt lite grann från förening till förening. Ganska ofta vill man till exempel att du ska ha tränat ett tag på Friskis&Svetttis innan du kan bli aktuell som ledare, instruktör eller värd.

Först varför, sedan hur
Tänk på varför innan du säger att du vill bli ledare eller instruktör, för den frågan kommer du att få. Ett bra svar på frågan väger alltid tungt.

Svaret på hur detta kommer att gå till är att du kommer att intervjuas, få en uppgift och eventuellt också lite inskolning. Efter genomgången rekryteringsprocess får du besked om du blir antagen eller så uppmuntras du kanske att försöka igen lite senare.

Så här går uttagningen till
Rekryteringsprocessen är inte exakt densamma i varje F&S-förening. Men räkna alltid med att det kommer att ta åtta till tio månader från start till mål.

I de större föreningarna blir det ofta flera uttagningar. Du fyller i en ansökan och välkomnas till en träff där du kan få göra ett praktiskt prov. Vill du till exempel bli jympaledare tittar rekryterarna på hur du använder kroppen, att du kan hålla takten och inte minst att du orkar ett helt pass.

Vid samma tillfälle blir du intervjuad. Rekryterarna lyssnar efter lite olika saker beroende på vilken typ av ledare eller instruktör du vill bli. På webben hittar du Friskis&Svettis utbud på just din ort.

Utbildningen sker i två steg
Utbildningen sköts av Friskis&Svettis Riks och är i två steg. Ettan är en fyradagars grundutbildning för alla. Du bor på internat och pluggar och tränar intensivt.

Du kör 1-2 pass per dag med blivande ledare och instruktörer från Friskis&Svettis-föreningar i hela landet och får undervisning i anatomi, fysiologi, ledarskap, träningslära och i F&S idé, värderingar och träningsformer.

En månad före kursstart får du en utbildningsbok att plugga in. Innan du fortsätter till Träningsformsutbildningen ska du klara en preparand. Träningsformsutbildningen fokuserar på den typ av träning just du ska leda eller instruera. Den är 2-5 dagar, beroende på träningsform och är också på internat. Här får du mer praktik och träning. När du kommer hem till din förening igen får du en eller flera faddrar som stöttar dig fram till din diplomering. Du kan diskutera rörelser, få tips om musik och prova din förmåga att leda eller instruera på din fadder.

Slutprovet kallas licensiering
Det sista som händer är att du måste godkännas av en av Friskis&Svettis behöriga licensierare. Leder du jympa får du leda ett vanligt pass medan licensieraren kollar att du har förstått programupplägget och att du leder på ett medryckande och pedagogiskt sätt. Ska du instruera i gymmet följer licensieraren med dig under en instruktion.

Nervositet kan ställa till det en aning men ingen kräver att du ska vara perfekt första gången. Klarar du inte licensieringen (cirka 10% gör inte det första gången) får du en chans till inom ett par veckor. Då bör det sitta!

Utveckla dina talanger
För att du som ledare och instruktör ska fortsätta hålla samma höga kvalitet görs uppföljningar varje år. En uppföljare tittar på ditt pass eller instruktion och ger feedback som hjälper dig att hela tiden utveckla dina förmågor. Inspiration till nya pass och rörelser får du fortlöpande på olika utbildningar som föreningarna och Friskis&Svettis Riks ordnar.

Öppettider

Ekeby v.25

Mån Tis Ons Tors Fre Lör Sön
Öppnar 07.00 07.00 07.00 07.00 ---   ---   09.30
Stänger 22.00 22.00 22.00 20.00 --- --- 21.00
 

Fyrishov

Mån Tis Ons Tors Fre Lör Sön
Öppnar 06.30 06.30 06.30 06.30 --- --- 09.00
Stänger 21.30 21.30 21.30 20.00 --- --- 21.00
 

Ultuna

Mån Tis Ons Tors Fre Lör Sön
Öppnar 07.00 07.00 07.00 07.00 --- --- 09.30
Stänger 22.00 22.00 22.00 20.00 --- --- 21.00
 

Väderkvarn

Mån Tis Ons Tors Fre Lör Sön
Öppnar 06.30 06.30 06.30 06.30 --- --- 09.00
Stänger 22.00 22.00 22.00 20.00 --- --- 21.30

Stängningstiden anger det klockslag du ska ha lämnat anläggningen.
Särskilda öppettider gäller i samband med helgdagar.

Några ord från...

Ingrid Hovstadius, verksamhetschef

Till alla duktiga och glada medlemmar.
Till mina vänner.

Allt har sin tid. Det har nu blivit dags för mig att lämna över stafettpinnen som verksamhetschef för Friskis&Svettis Uppsala. Jag har efter långt och moget övervägande beslutat mig för att sluta vid årsskiftet 2018/2019.

Läs mer

Vad tycker du?

Facebook